I Festiwal Smaków w Ślesinie. Tu Wielkopolska kuchnia gościła inne regiony. Można było posmakować różnych, często nieznanych szerokiemu gronu potraw, zobaczyć artystów ludowych, a także podziwiać różnorodność pięknego polskiego folkloru. W wydarzeniu, które odbyło się w dniach 17-18 czerwca br. udział wziął eurodeputowany Adam Szejnfeld, który gratulował organizatorom niezwykłej organizacji i wspaniałego pomysłu. Symbolem przedsięwzięcia była wielka gęś Agatka, specjalnie wyrzeźbiona na to wydarzenie, będąca jednocześnie jego maskotką.
W Festiwalu udział wzięło „13 smacznych gmin” z powiatu konińskiego, Koła, Słupcy, Wrześni, a także z Pszczyny, Rabki i Kaszubskiego Żukowa. Wśród potraw można było spróbować pyrczoku, opsypunek, gęsiny, łazanek, dziadów, rolad z “modrom kapustom”, czy śledzi zrobionych na różne sposoby. Nie zabrakło także żurku z gęsiny, czy degustacji lokalnych piw i nalewek.
Nad całością opiekę miał gość specjalny, znany z programu Top Chef, Patryk Dziamski, który pokazywał, jak wykorzystywać produkty regionalne z okolic na przysmaki naszej kuchni. Dla zainteresowanych organizatorzy przygotowali również słodkości na ciepło i na zimno, warsztaty cukiernicze – „Jak wykonać rzeźbę z czekolady” oraz lody. Odbył się też „Bieg łasucha”.
Więcej informacji można znaleźć na stronie festiwalu: https://www.facebook.com/events/399388807103051/.
Marta Łasak
Asystentka Posła do Parlamentu Europejskiego Adama Szejnfelda
www.facebook.com/PoselSzejnfeld/