Arthur Schopenhauer “Wszystko, co doskonałe, dojrzewa powoli.”

Hannibal “Albo odnajdziemy drogę, albo ją zbudujemy.”

Kuchnia Polska – renesans

Redaktor admin on 26 Sierpień, 2012 dostępny w Felietony. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia komentarza.

Chyba coś jest na rzeczy ze zbliżającym się końcem świata, bo na Ziemi mamy dziwne znaki. Oto przedstawiciele polskiej branży spirytusowej podali z przerażeniem, że w Polsce spada spożycie wódki. Mimo coraz to nowych rodzajów tego trunku, Polacy do wódki tracą serce i coraz częściej sięgają po… whisky, której konsumpcja ma wzrosnąć jeszcze przynajmniej o połowę w ciągu najbliższych czterech lat. Według socjologów sięganie przez Polaków po droższe trunki bezapelacyjnie pokazuje wzrost statusu społeczno-ekonomicznego. Hymmm… ciekawe.

Oczywiście, trudno smucić się mniejszą konsumpcją jakiegokolwiek alkoholu, ale jednak być może warto odnotować, że Polacy zamieniają wódkę na whisky akurat w czasie, kiedy polskie wódki robią prawdziwą furorę  na świecie. Na szczęście jednak w innych obszarach kulinarnych odkrywamy na nowo tradycyjne polskie smaki, także takie, które dla wielu mogą być zaskoczeniem. Polska kuchnia to bowiem nie tylko bigos i schabowy, ale wiele innych, ciekawych dań pachnących, jak przed wiekami: wędzoną gruszką, szafranem, cynamonem i goździkami. Do łask wraca burak, kasza, a wśród mięs dziczyzna i ptactwo. Dużo wcześniej swój renesans przeżyły kaszanka i salceson.

Czas więc zrehabilitować również kuchnię wielkopolską, która różni się nieco od tej ogólnopolskiej. Od XIX w. na naszych ziemiach dominują potrawy z ziemniaka pod różnymi postaciami, jak chociażby placków ziemniaczanych, zwanych u nas plendzami, (podawane koniecznie ze śmietaną i cukrem lub innymi dodatkami), pyr z gzikiem czy szagówek, czyli lokalnej odmiany kopytek. Na salony wraca również kaczka podana z pyzami i modrą kapustą, dostępna już niemal w każdej szanującej się restauracji. Oczywiście trzeba zastrzec, że pyzy wielkopolskie, to piękne, wielkie, biało- kremowe, lekkie, bo puchowe danie z mąki pszennej gotowane na parze, a nie ciężkie, szarobure kulki, jak te  podawana w Warszawie.

Jako smakosza i polityka cieszy mnie prawdziwy wysyp w naszym kraju restauracji oferujących polską kuchnię. Po latach mody na kuchnię francuską, włoską, chińską i doraźnego zapychania się ulicznym, niezdrowym jedzeniem, coraz chętniej udajemy się na obiady oferujące dania z naszego podwórka, a w pośpiechu głód zaspokajamy pierogami, albo naleśnikami w wyrastających, jak grzyby po deszczu pierogarniach i naleśnikarniach. To pomysł na drugie życie dla wielu barów bistro, wcześniej oferujących paletę nieskomplikowanych potraw, teraz kwitnących dzięki tym prostym, ale jakże smacznym daniom.

Być może już niedługo wakacje w innym niż rodzimy regionie Polski zaczną się również kojarzyć z przygodą kulinarną. Jadąc w góry będziemy się delektować nie tylko pokątnie kupioną śliwowicą, ale i niesamowitą kiełbasą lisiecką, wytwarzaną z najprawdziwszej szynki, na Mazurach pysznymi rybami z tamtejszych jezior, a Śląsk będzie nam się kojarzył z kołoczem, czyli ciastem drożdżowym z różnymi rodzajami nadzienia.

Polska kuchnia regionalna przeżywa swój renesans, ale najlepsze wciąż dopiero przed nią. Kwaśnica, kartacze, kindziuk, sękacz, żyntyca, bomboki – to specjały, które powoli przedostają się do powszechnej świadomości i zajmują miejsca w kartach dań w coraz większej liczbie restauracji. Wraca moda na tradycyjne dania, ale nasi kucharze również chętnie eksperymentują z nowymi potrawami.  Z tego wszystkiego cieszymy się my, smakosze, mogący zjeść zdrowo i smacznie. Polska odkrywa swoją kuchnię na nowo, nie bez zdziwienia zauważając, że jest różnorodna i bogata. Tak więc przed najbliższym wyjazdem „w Polskę” spróbujmy się dowiedzieć czego koniecznie powinniśmy spróbować w miejscu, gdzie się zatrzymamy. A potem chwalmy, chwalmy naszą kuchnię także daleko za naszymi granicami. Smacznego i pozdrawiam.

Adam Szejnfeld

Poseł na Sejm RP

www.szejnfeld.pl

www.kobiecastronazycia.pl

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)